Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Μηχανικοί με την πλατφόρμα αιτήσεων του “Εξοικονόμηση κατ ́ οίκον ΙΙ”. Παρά το γεγονός ότι η πιο πρόσφατη παράταση της ημερομηνίας έναρξης του προγράμματος δόθηκε ακριβώς για να λυθούν τα προβλήματα που υπήρχαν, χιλιάδες Μηχανικοί χθες, Δευτέρα 19 Μαρτίου, αντιμετώπιζαν την ίδια κατάσταση που αντιμετώπιζαν και το προηγούμενο διάστημα.

Ο εμπαιγμός και η απαξίωση των Μηχανικών και όλων των ενδιαφερόμενων πολιτών εξάλλου φαίνεται και από το γεγονός ότι χθες το Υπουργείο διαβεβαίωνε ότι η διαδικασία η υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα εξελίσσονταν «ομαλά»(;).

Από τις δηλώσεις αυτές του Υπουργείου γίνεται ευκόλως κατανοητό ότι υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στην πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες Μηχανικοί και στο πώς θεωρεί το Υπουργείο ότι βαίνουν τα πράγματα.

Εκτός των “τεχνικών” προβλημάτων που υπάρχουν, η προβληματική λειτουργία της πλατφόρμας δημιουργεί και επιπρόσθετα ερωτήματα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργείου περί τις 500 αιτήσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί και πρωτοκολληθεί. Όταν η είσοδος και η επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αίτησης στο σύστημα, υποβαθμίζεται σε θέμα τύχης, πώς μπορεί οποιοσδήποτε να είναι σίγουρος για το «αδιάβλητο» του συστήματος και τη «διαφάνεια» της όλης διαδικασίας;

Θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί παράταση ευλόγου χρονικού διαστήματος στην ημερομηνία έναρξης του προγράμματος, και παράλληλα να δοθεί η δυνατότητα πιλοτικής χρήσης του πληροφοριακού συστήματος σε πραγματικές συνθήκες, προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα εντοπισμού πιθανών προβλημάτων του συστήματος και διόρθωσης τους, έτσι ώστε με την πάροδο του διαστήματος της νέας παράτασης, η διαδικασία να προχωρά, πραγματικά, χωρίς προβλήματα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.