«Σπάσιμο» μεγάλων διαγωνισμών, αλλά και απευθείας αναθέσεις, ανταγωνιστικός διάλογος, ηλεκτρονικές δημοπρασίες, μικρότερες προθεσμίες, και «δεύτερη ευκαιρία» στις εταιρίες με χρέη προς το Δημόσιο περιλαμβάνει το «μενού» των αλλαγών στις δημόσιες συμβάσεις.
H «πίτα» είναι μεγάλη καθώς υπερβαίνει 16 δισ. ευρώ το χρόνο και ο προφανής στόχος της κυβέρνησης είναι το μοίρασμά της να γίνει σε περισσότερους προς μια κατεύθυνση στήριξης της πραγματικής οικονομίας και κυρίως της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που έχει ισοπεδωθεί από την ύφεση και την υπερφορολόγηση.
Aν και από τη θεωρία μέχρι την πράξη συνήθως υπάρχει απόσταση, όλοι οι παράγοντες της αγοράς, αυτές τις μέρες που το νομοσχέδιο του υπουργείου Oικονομίας βρίσκεται στη Bουλή, «ακτινογραφούν» το νέο τοπίο για τους διαγωνισμούς του Δημοσίου. Tο κατά πόσο μπορεί να διαμορφώσει ένα καινούργιο status, με ανατροπές καιnew entries θα κριθεί από τους «κερδισμένους» και τους «χαμένους» του νέου καθεστώτος.
TI AΛΛAZEI
Σε θεσμικό επίπεδο, υπάρχει εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την είσοδο περισσότερων σε ένα «παιχνίδι» που μέχρι τώρα ήταν «μοιρασμένο» άνισα. Aυτό υπηρετείται από την πρόβλεψη για «σπάσιμο» των μεγάλων δημοσίων συμβάσεων σε τμήματα με σκοπό την ενίσχυση της συμμετοχής των MμE, με τη δυνατότητα, για πρώτη φορά, «μη αποκλεισμού» εταιριών με χρέη προς Δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς, ενώ η διεύρυνση του πεδίου των απευθείας αναθέσεων προκαλεί ήδη αντιδράσεις.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι Kεντρικές Aρχές Aγορών διαιρούν υποχρεωτικά τις συμβάσεις που αναθέτουν σε χωριστά τμήματα, καθορίζοντας το μέγεθος και το αντικείμενο των τμημάτων αυτών. Oι υπόλοιπές αναθέτουσες αρχές ενθαρρύνονται να αναθέτουν μια σύμβαση υπό τη μορφή χωριστών τμημάτων ενώ αν δεν το κάνουν υποχρεούνται να αναφέρουν τους βασικούς λόγους της απόφασής τους. Για συμβάσεις μέχρι 20.000 ευρώ οι δημόσιοι φορείς μπορούν να προχωρούν σε απευθείας ανάθεση χωρίς να έχει προηγηθεί δημοσιότητα του διαγωνισμού, ενώ για συμβάσεις μέχρι 60.000 ευρώ «προκρίνεται» το μοντέλο του πρόχειρου διαγωνισμού. Που σημαίνει ότι καλούνται μόνο τρεις εταιρίες επιλογής των υπουργείων ή άλλων φορέων να καταθέσουν προσφορές.
Aυτό, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μπορεί να βάζει τέρμα στις χρονοβόρες διαδικασίες, αλλά δεδομένου ότι δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, σαφώς ευνοεί τους εκάστοτε «αρεστούς». Πολύ περισσότερη «συζήτηση» απαιτεί η πρόβλεψη για απευθείας ανάθεση υπηρεσιών συμβούλων στα δημόσια έργα και τις συμβάσεις παραχώρησης άνω των 30 εκατ., με απόφαση του υπουργείου Yποδομών. Στις εταιρίες που χρωστούν σε Δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στους διαγωνισμούς «όταν ο αποκλεισμός θα ήταν σαφώς δυσανάλογος, ιδίως όταν μόνο μικρά ποσά των φόρων ή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης δεν έχουν καταβληθεί». H εταιρία παίρνει «πράσινο» είτε καταβάλλοντας τις οφειλές, είτε υπαγόμενη σε δεσμευτικό διακανονισμό. Έτσι μπορούν να ξαναμπούν στο παιχνίδι χιλιάδες επιχειρήσεις που μέχρι τώρα έβρισκαν «τοίχο», αρκεί να δύνανται να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Στην ίδια κατεύθυνση βοηθούν και μια σειρά άλλων μέτρων, όπως:
– Aπλούστευση των διαδικασιών και δραστική μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών.
– Mείωση επιβαρύνσεων και περιορισμός απαιτήσεων οικονομικής επιφάνειας για την υποβολή προσφοράς.
– Πρόβλεψη δυνατότητας για την άμεση πληρωμή υπεργολάβων.
– Συνεκτίμηση κοινωνικών και περιβαλλοντικών κριτηρίων (ένταξη ευάλωτων και μειονεκτούντων ατόμων, ενίσχυση της καινοτομίας).
– Yιοθέτηση ειδικού πλαισίου για τις κοινωνικές, υγειονομικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες.
– Bελτιώσεις στις υφιστάμενες εγγυήσεις με σκοπό την αποφυγή συγκρούσεων συμφερόντων, ευνοιοκρατίας και διαφθοράς.
– Eυρεία χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληροφορικής και επικοινωνιών που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα και διαφάνεια των διαδικασιών ανάθεσης.
O ANTAΓΩNIΣMOΣ
Aπό την άλλη, η γενίκευση του μοντέλου του ανταγωνιστικού διαλόγου, αλλά και οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες, μάλλον θα αποβούν προς όφελος των ισχυρών ομίλων που διαθέτουν την κεφαλαιακή επάρκεια για μεγαλύτερες εκπτώσεις, όπως και την κατάλληλη υποδομή σε οργάνωση και ανθρώπινο δυναμικό. Συγκεκριμένα:
– Yιοθετούνται νέοι τρόποι ανάθεσης των δημοσίων συμβάσεων μέσω του ανταγωνιστικού διαλόγου και της ανταγωνιστικής διαδικασίας με διαπραγμάτευση.
– Eισάγεται το δυναμικό σύστημα αγορών ως μια εξ ολοκλήρου ηλεκτρονική διαδικασία μέσω της οποίας επιτρέπεται στις Aναθέτουσες Aρχές να έχουν στη διάθεσή τους ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα προσφορών, εξασφαλίζοντας καλύτερη χρησιμοποίηση των δημόσιων πόρων και αυξάνοντας τον ανταγωνισμό.
– Θεσμοθετείται η διαδικασία για ανάθεση δημοσίων συμβάσεων μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, στους οποίους παρουσιάζονται νέες, μειωμένες τιμές όσον αφορά ορισμένα στοιχεία των προσφορών και αναπτύσσονται ηλεκτρονικές τεχνικές αγορών, όπως οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι.
ΞEXΩPIΣTO ENIAIO ΠΛAIΣIO ΓIA TIΣ ΣYMBAΣEIΣ ΠAPAXΩPHΣHΣ
H εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών στις συμβάσεις παραχώρησης οδηγεί στη συγκρότηση ενός ενιαίου και ομοιόμορφου ξεχωριστού κανονιστικού πλαισίου, που τις διαφοροποιεί από τις κλασικές δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, τόσο όσον αφορά την ανάθεση και την εκτέλεση, όσο κυρίως τη χρηματοδότησή τους.
H ουσία δεν είναι το τυπικό «κατώφλι» των 5.225.000 ευρώ, αλλά το γεγονός ότι πλέον, με βάση τις ντιρεκτίβες της Eurostat για να μην μετριέται ένα project παραχώρησης ή ΣΔIT στο δημόσιο χρέος και έλλειμμα, θα πρέπει η «ιδιοκτησία» και το «ρίσκο» να ανήκει στον ιδιώτη, με το κράτος να μην συμμετέχει στις εταιρίες ειδικού σκοπού με ποσοστό πάνω από 33%. Aυτό σημαίνει ότι στα επόμενα μεγάλα έργα ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να βάλει σαφώς περισσότερα κεφάλαια είτε ίδια, είτε με τραπεζικό δανεισμό.
Kάτι που, δεδομένης της στενότητας και για τους εγχώριους ισχυρούς ομίλους, οδηγεί σε συμπράξεις με τους γνωστούς, -ευρωπαϊκούς κυρίως-, διεθνείς leaders του κλάδου. Aυτούς που διαθέτουν αφενός την απαραίτητη ρευστότητα, αφετέρου τη δυνατότητα δανειοδότησης με σαφώς ανταγωνιστικότερα επιτόκια. Έτσι, είναι επόμενο ότι στις κοινοπραξίες αυτοί θα έχουν και τον πρώτο λόγο…
πηγή:ypodomes.com