Δύο αλλαγές που αφορούν όσους είχαν δηλώσει αυθαίρετα στις προηγούμενες δύο ρυθμίσεις (ν.4014/11, ν.4178/13) και τα «μεταφέρουν» στη νέα ρύθμιση έκανε δεκτές το υπουργείο Περιβάλλοντος κατά τη διαδικασία εξέτασης του νέου σχεδίου νόμου για την αυθαίρετη δόμηση από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, όσοι «μεταφέρουν» το ακίνητό τους από τις παλαιές ρυθμίσεις στη νέα μέσα στο πρώτο εξάμηνο ισχύος της, θα τύχουν έκπτωσης 20%. Επίσης, η υποχρέωση εκπόνησης μελέτης στατικής επάρκειας περιορίζεται μόνο στα ακίνητα εκείνα που είχαν χαρακτηριστεί ως «υψηλής προτεραιότητας» (μέσω του δελτίου δομικής τρωτότητας).

Επίσης το υπουργείο έκανε δύο μικρές αλλαγές που αφορούν στη διαχείριση των αυθαιρέτων που έχουν κτιστεί μετά την 28η Ιουλίου 2011 (η χρονική «κόκκινη γραμμή» όλων των νόμων για τα αυθαίρετα). Μειώνεται από 20% σε 10% το ποσοστό του προστίμου που θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης βιομηχανικού κτιρίου με πολεοδομική αυθαιρεσία αν προχωρήσει σε νομιμοποίησή της (εφόσον αυτή είναι εφικτή). Και εξαιρούνται από την διαγραφή των προστίμων όσοι έχουν ανεγείρει προσωρινές κατασκευές και κατόπιν δεχθούν να τις κατεδαφίσουν αυτοβούλως.

«Όπως ξέρετε, εάν κατεδαφίσει αυτοβούλως κάποιος, ακυρώνονται όλα τα πρόστιμα», ανέφερε ο κ. Σταθάκης. «Εξαιρούμε από αυτή την κατηγορία προσωρινές κατασκευές και άλλες αυθαίρετες κατασκευές, οι οποίες κατασκευάζονται πρωτίστως σε τουριστικές περιοχές, με προσωρινό χαρακτήρα -για ένα καλοκαίρι- και το οποίο σημαίνει ότι θα μπορούσαν να κατασκευάζουν, να χαρακτηρίζονται αυθαίρετα, να γκρεμίζουν τον Οκτώβρη την πρόχειρη κατασκευή και να την ανανεώνουν τον επόμενο Απρίλη. Άρα εκεί, με μια διατύπωση που αφορά τον προσδιορισμό, όχι μόνιμων κατασκευών, αλλά των προσωρινών αυθαίρετων κατασκευών, που θα προσδιοριστεί επακριβώς νομικά, θα προστατέψουμε τις παραλίες μας».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *