Ως ελκυστική επένδυση αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες την αιολική ενέργεια στη χώρα μας καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα από τις ανεμογεννήτριες μεταφράζεται σε σταθερές ταμειακές ροές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται πληροφορίες της εταιρείες νομικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών Norton Rose Fulbright, οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζονται να χρηματοδοτήσουν νέα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος έως 1,3 Γιγαβάτ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, παρά το δυσθεώρητο και ακόμα «αρρύθμιστο» ελληνικό χρέος, την ύφεση που «τρέχει» με ρυθμό 0,4% το πρώτο τρίμηνο και την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ύψους 14,4 δισ. Ευρώ, οι ΑΠΕ στην Ελλάδα θεωρούνται ελκυστική επένδυση για επενδυτικές τράπεζες και εγκαταστάτες μεγάλων έργων.

Στη χώρα μας βρίσκονται σήμερα υπό ανάπτυξη -σε διάφορα στάδια της διαδικασίας- 50 έργα που αφορούν σε αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος περίπου 1,3 Γιγαβάτ. Αυτά τα έργα θα πρέπει να αρχίσουν να λειτουργούν έως τον Μάρτιο του 2018 εάν θέλουν να «κλειδώσουν» συμβόλαια με εγγυημένες τιμές πώλησης ρεύματος στο Κράτος. Το κόστος για την υλοποίηση όλων αυτών των έργων μπορεί να ανέλθει σε 2 δισ. δολάρια σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance.

Βέβαια, η υλοποίηση όλων αυτών των έργων θεωρείται απίθανη την ώρα που οι διάρκειες των χρηματοδοτήσεων περιορίζονται και οι τράπεζες θέτουν ως προϋπόθεση τη συμμετοχή των επενδυτών με ίδια κεφάλαια σε ποσοστό 30% από 20% που ίσχυε παλαιότερα. Παρόλα αυτά, η αιολική ενέργεια αποτελεί ίσως τον μοναδικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας για τον οποίο ανοίγουν την «κάνουλα» της χρηματοδότησης.

Η Alpha Bank, η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα ήδη χρηματοδοτούν με 120 εκατ. Ευρώ το αιολικό πάρκο που αναπτύσσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη βραχονησίδα Άγιος Γεώργιος, νότια του Σουνίου. Ακόμα 60 εκατ. Ευρώ θα προέλθουν από ίδια κεφάλαια. Όταν το έργο θα ολοκληρωθεί, κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, θα έχει ονομαστική ισχύ 73 Μεγαβάτ.

Τρία ακόμα αιολικά πάρκα ισχύος άνω των 100 Μεγαβάτ έκαστο αναμένεται να εξασφαλίσουν δανειοδότηση τους αμέσως επόμενους μήνες. Οι χρηματοδοτήσεις της Eurobank σε αιολικά πάρκα αναμένεται να φτάσουν φέτος τα 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στελέχη της τράπεζας.

Στο παιχνίδι έχουν μπει επίσης η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. «Αντιλαμβανόμαστε ότι ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτούν έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα και θα χαρούμε πολύ να συνεργαστούμε μαζί τους» λέει η Σαμπίνα Ντζιούρμαν που είναι περιφερειακή διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

πηγή:econews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *