Να μην προχωρήσει η ματαίωση του διαγωνισμού ύψους 572 εκατ. ευρώ του Κτηματολογίου, γνωστού ως «Κτήμα 13», ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι εκπρόσωποι των θεσμών από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα η συνεδρίαση της «ΕθνικόΚτηματολόγιο και Χαρτογράφηση» (ΕΚΧΑ) με θέμα τη λήψη απόφασης για την ακύρωση και επαναπροκήρυξη του μεγάλου αυτού έργου που αφορά στην κτηματογράφηση του υπόλοιπου της χώρας. Ωστόσο, οι πιστωτές φαίνεται να μην συμφωνούν με τη λήψη μίας τέτοιας απόφασης και γι’αυτό ζήτησαν να αναβληθεί η διαδικασία έγκρισης της απόφασης για την ακύρωση του διαγωνισμού.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η διαδικασία για την επαναπροκήρυξη του «Κτήμα 13» έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και προς την κατεύθυνση αυτή φέρεται να έχει εξασφαλιστεί η συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Στο πλαίσιο αυτό, πηγές εκτιμούν ότι ενδεχομένως οι πιστωτές να μην έχουν ενημερωθεί, αρμοδίως, για τη διαδικασία της ακύρωσης και επαναπροκήρυξης του έργου. Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν πληροφορίες, παραμένει η πίεση από αναδόχους του «Κτήμα 13» για την μη ματαίωση του διαγωνισμού, ενώ, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι ζυμώσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και ίσως οδηγήσουν στην συμμετοχή -με τρόπο που μέλλει να βρεθεί- στο έργο ορισμένων εργοληπτών, όπως η ισπανική Tragsatec.

Το έργο

Υπενθυμίζεται ότι η Tragsatec το Φθινόπωρο του 2014 με καταγγελία της προς την «ΕθνικόΚτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε.» (ΕΚΧΑ) έκανε λόγο για προσυμφωνημένες προσφορές με αποτέλεσμα να «παγώσει» η διαδικασία της συμβασιοποίησης των συγκεκριμένων μελετών με τις μειοδότριες εταιρείες. Για παράγοντες της αγοράς, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, που αφορά 28 μελέτες για 28 Νομούς, καλύπτοντας το 65% της χώρας (16 εκατ. δικαιώματα), είναι ταυτισμένος με το «καρτέλ» των μελετητικών γραφείων και των προσυμφωνημένων εκπτώσεων.

Πιο απλά, όπως, αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, τα ελληνικά γραφεία «κατέβηκαν» στον εν λόγω διαγωνισμό (σημ.: ουσιαστικά εμπεριέχει 28 ξεχωριστούς διαγωνισμούς), του οποίου η πρώτη φάση έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2013, με μικρές προσφορές εκπτώσεων από 0,5% μέχρι 5% και με τέτοιο τρόπο ώστε η «πίτα» να μοιράζεται σε όλους. Για παράδειγμα, το γραφείο «Α» προσέφερε έκπτωση 1% στην περιοχή 1, ενώ η έκπτωση του γραφείου «Β» ήταν 0,5% με αποτέλεσμα το έργο να κατακυρωνόταν στο «Α». Στην περιοχή 2, το γραφείο «Α» προσέφερε έκπτωση 1,5%, ενώ το «Β» 2,5% και συνεπώς το έργο κατακυρωνόταν στο «Β».

Πάντως, ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας έχει ζητήσει από τον υπουργό Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτη να μην ακυρώσει το διαγωνισμό, που θα καθυστερούσε την ολοκλήρωση του κτηματολογίου κατά τουλάχιστον 3-4 χρόνια και θα απειλούσε 12.000 θέσεις εργασίας.

 

πηγή:buildnet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *