θα τινάξουν στον αέρα όλο τον προγραμματισμό του Κτηματολογίου -που προβλέπει την ολοκλήρωση του το 2020- εξέφρασαν την Τρίτη το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, επιστημονικοί και συνδικαλιστικοί φορείς.
Όπως αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για την επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών – που αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο επόμενο διάστημα- αντί να τρέξει την όλη διαδικασία θα τη φρενάρει ακόμη περισσότερο.
Και αυτό διότι, όπως επισημάνθηκε, τα δασαρχεία και το Δημόσιο χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου (κυμαίνεται από 30 έως 50 εκατομμύρια ευρώ) και χωρίς να διαθέτουν το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος αυτού του εγχειρήματος.
«Κτηματολόγιο και δασολόγιο είναι ίσως τα πιο αναπτυξιακά έργα και πρέπει να προηγηθούν», τόνισε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. « Αν δεν υπάρχουν αυτά τα δύο τότε, συνεχίζουμε το δρόμο της σπατάλησης άσκοπου χρόνου και της διαφθοράς αφού χωρίς ξεκάθαρο τοπίο δεν υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες».
Χωρίς δασικούς χάρτες δεν μπορεί να υπάρξει Κτηματολόγιο. Σήμερα σε όλη την Ελλάδα όπου το 25,5% αποτελείται από δάσος, η κύρωση των δασικών χαρτών, δηλαδή το στάδιο όπου οι χάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν, δεν υπερβαίνει το 1% της έκτασης της χώρας.
Το πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες οφείλεται και στις χιλιάδες αντιρρήσεις που έχουν υποβληθεί σχετικά με τον χαρακτήρα της εμφανιζόμενης έκτασης στο χάρτη.
Και το πρόβλημα έγινε ακόμη μεγαλύτερο με τη μη συγκρότηση των Επιτροπών Αντιρρήσεων. Σήμερα, οι κυρωμένοι, οι καταρτισμένοι και οι υπό κατάρτιση δασικοί χάρτες καλύπτουν το 54,75% της έκτασης της χώρας. Απομένει ακόμη το 45,23% της έκτασης όπου δεν έχει ξεκινήσει μέχρι στιγμής καμία διαδικασία.
Υπενθυμίζεται ότι με το σχέδιο νόμου για την επίσπευση των δασικών χαρτών του υπουργείου Περιβάλλοντος, επαναφέρεται στη Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης η αρμοδιότητα για την κατάρτιση του δασικού χάρτη και, την εκτέλεση όλων των εργασιών έως την κύρωση του η οποία είχε υπαχθεί στο Κτηματολόγιο (με τον νόμο 4164/2013).
Επιπλέον, προβλέπεται μεταξύ άλλων, η αποτύπωση στους δασικούς χάρτες και των δημόσιων χορτολιβαδικών, βραχωδών και πετρωδών εκτάσεων -οι οποίες υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της δασικής νομοθεσίας- ως φυσικά υποσυστήματα.
Ακόμη σε περίπτωση μη εκτέλεσης των όσων προβλέπονται αναλαμβάνει ρόλο το Κτηματολόγιο με αναθέσεις σε ιδιωτικά γραφεία εκπόνησης δασικών μελετών.
Από το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμούν ότι με τα νέα μέτρα που προωθούν οι δασικοί χάρτες μπορεί να είναι έτοιμοι το 2019. Την αισιοδοξία όμως του ΥΠΕΚΑ δεν συμμερίζονται από το ΤΕΕ, το ΓΕΩΤΕΕ και οι άλλοι φορείς που έδωσαν την Τρίτη συνέντευξη Τύπου.
Όπως ανέφεραν με τον νέο διαγωνισμό (για την κτηματογράφηση του υπόλοιπου 43% της έκτασης της χώρας) που προκηρύχτηκε το Απρίλιο θα πρέπει οι δασάρχες να δηλώσουν τη δημόσια περιουσία που αναλογεί σε αυτές τις εκτάσεις.
«Χωρίς δασικούς χάρτες οι δασάρχες θα δηλώνουν τα πάντα για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο και ο κόσμος θα τρέχει να κάνει ενστάσεις για να σώσει την περιουσία του και όλο το έργο θα πάει πίσω», τόνισε ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ( ΓΕΩΤΕΕ) Σπύρος Μάμαλης.
πηγή:b2green.gr