ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ.

Την χθεσινή ημέρα 23/02/2016 μπήκε οριστικό τέλος στον προσχηματικό διάλογο των τελευταίων δύο εβδομάδων για την συνέχιση του τρέχοντος διαγωνισμού ΚΤΙΜΑ-13 που αφορά στην κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας.

Κατά την συνάντηση του ΠΣΔΑΤΜ και υπόλοιπων φορέων των παραγωγών του έργου, με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την διοίκηση της ΕΚΧΑ Α.Ε. προέκυψε με άκομψο τρόπο η βούληση ακύρωσης του διαγωνισμού και η επαναπροκήρυξη του με νέες προδιαγραφές. Μάλιστα ο βαθμός ωρίμανσης της νέας προκήρυξης είναι τέτοιος που παρουσιάστηκαν λεπτομέρειες που αφορούν τόσο στις τεχνικές του λεπτομέρειες όσο και χρονοδιαγράμματα. Κατόπιν τούτου αποδεικνύεται πως ευθύς εξαρχής καμία πρόθεση διαλόγου δεν υπήρχε στην βάση της συνέχισης του τρέχοντος διαγωνισμού και πως η συμμετοχή των φορέων στην συζήτηση είχε ως στόχο την νομιμοποίηση του νέου διαγωνισμού και τον κατευνασμό των αντιδράσεων.

Ως ΠΣΔΑΤΜ δηλώνουμε απερίφραστα πως καμία πρόθεση δεν απορρέει από την πλευρά μας για συμμετοχή σε έναν τέτοιο εμπαιγμό. Αντίθετα, πρόθεση μας αποτελεί η συνέχιση του τρέχοντος διαγωνισμού με ταυτόχρονη ανάθεση όλων των συμβάσεων που οδηγεί στην άμεση κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας και στην δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας με όρους υπέρ των εργαζόμενων. Τονίζουμε, πως οι τεχνικές και χρονικές αλλαγές που παρουσιάστηκαν από την διοίκηση της ΕΚΧΑ μπορούν να ενταχθούν στα πλαίσια του τρέχοντος διαγωνισμού και η όποια συζήτηση επί αυτών να γίνει σε αυτήν την βάση. Έχουμε έναν ώριμο διαγωνισμό έτοιμο να οδηγήσει σε συμβάσεις και ολοκλήρωση του έργου εντός του στόχου του 2020.

Από την άλλη πλευρά, από την κατάργηση και επαναπροκήρυξη του έργου ελλοχεύει ο κίνδυνος να μπει οριστικό τέλος στην προσπάθεια ολοκλήρωσης του έργου. Οι ενδεχόμενες καλές προθέσεις της διοίκησης δεν αρκούν για να πείσουν πως ο νέος διαγωνισμός θα προχωρήσει απρόσκοπτα και χωρίς καθυστερήσεις ιδιαίτερα όταν κατά το παρελθόν ακόμα και οι πιο απλές περιπτώσεις έχουν χρειαστεί δυόμισι χρόνια για να συμβασιοποιηθούν.

Ο νέος διαγωνισμός προϋποθέτει και σειρά άλλων ενεργειών και νομοθετικών παρεμβάσεων, που η έγκαιρη ολοκλήρωση τους θα αποτελέσει έκπληξη τεραστίων διαστάσεων (πχ. αξιολόγηση των προσφορών εντός 20 ημερών, καμία ένσταση ή προσφυγή από την πλευρά των διαγωνιζόμενων σχημάτων, άμεση εξέταση των συμβάσεων από το ελεγκτικό συνέδριο, χρηματοδότηση από την ευρωπαϊκή ένωση, κ.ά.).

Δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι ο νέος σχεδιασμός οδηγεί στην μείωση της ποιότητας του έργου και την μετάθεση σημαντικού κόστους στους πολίτες, την στιγμή που από την μη ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου χάνονται σημαντικά έσοδα. Σύμφωνα με την διοίκηση της ΕΚΧΑ Α.Ε. θα χρειαστούν τουλάχιστον 21 μήνες μαζί με τις ενστάσεις, όταν με την μη ακύρωση του διαγωνισμού απαιτούνται μόνο 6 μήνες.

Αντιλαμβανόμαστε πως το ενδεχόμενο ενός νέου διαγωνισμού οδηγεί σε «αχαρτογράφητα ύδατα» με πολύ σοβαρό κίνδυνο βύθισης του προγράμματος και σίγουρη καθυστέρηση που θα ξεπεράσει τον στόχο του 2020, ενώ θα θέσει σε αμφισβήτηση την χρηματοδότηση του από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η διοίκηση της ΕΚΧΑ ΑΕ με την επιλογή νέας προκήρυξης του διαγωνισμού οφείλει να αναλάβει συγχρόνως την ευθύνη να βυθίσει ακόμα περισσότερο τον κλάδο των Διπλωματούχων Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών στην ανεργία, την υποαπασχόληση και την οικονομική εξόντωση. Την ευθύνη της απώλειας τουλάχιστον 6.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο ΠΣΔΑΤΜ δεν έχει καμία πρόθεση να συμμετέχει σε αυτό το επικίνδυνο εγχείρημα και, επίσης, δεν επιθυμεί στο μέλλον να έχει την αναγνώριση του «εμείς σας τα λέγαμε».

Σκοπός είναι να προλάβουμε τους κινδύνους και να διασφαλίσουμε την ολοκλήρωση του πολύπαθου έργου του Εθνικού Κτηματολογίου στα πλαίσια του εθνικού συμφέροντος, του συμφέροντος των πολιτών και της επαγγελματικής απασχόλησης με ανθρώπινους όρους όλων των επαγγελματικών ομάδων που συμμετέχουν στο έργο και, πρωτίστως, των συναδέλφων ΑΤΜ.

Καλούμε έστω και την ύστατη ώρα την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την διοίκηση της ΕΚΧΑ να αλλάξουν την στάση τους και να τεθεί ως βάση συζήτησης η συνέχιση του τρέχοντος διαγωνισμού με τις όποιες αλλαγές να οδηγούν στην βελτιστοποίηση του έργου και στην απαλοιφή τυχόν παθογενειών. Εμείς σε μια τέτοια προσπάθεια θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, τους συλλόγους και τα τμήματα της περιφέρειας να ενεργοποιηθούν και να ενώσουν τις φωνές τους ενάντια σε όσους έχουν την ευθύνη για τα σοβαρά προβλήματα και την τραγική κατάσταση που έχει οδηγηθεί το πρόγραμμα υλοποίησης του Εθνικού Κτηματολογίου.

πηγή:b2green.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *