Σε μία συγκυρία που λόγω κυβερνητικής ανεπάρκειας, η οικονομία βουλιάζει, με ύφεση στο β’ τρίμηνο 0,9%, περισσότερα από 15.400 λουκέτα από την αρχή της χρονιάς, αύξηση ληξιπρόθεσμων χρεών κατά 21,3% στο επτάμηνο και νέο «τεχνητό» κύμα ανεργίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς, η επιβολή νέων επιβαρύνσεων σε όλους, ανεξαιρέτως, τους ιδιοκτήτες παραπέμπει σε εφιάλτη χωρίς τίτλους τέλους. Αυτό, όταν τα νοικοκυριά, όπως σημείωνε η εφημερίδα «Κεφάλαιο» του περασμένου Σαββάτου καλούνται να «ακροβατίσουν» σε μία σειρά ρυθμίσεων για χρέη σε Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρά ακάθεκτο στην επιβολή νέων χαρατσιών σε ακίνητα, καθιστώντας αποτρεπτική όχι μόνο την πώληση, αλλά και την ενοικίαση ακινήτων.

«Σήμερα οι ιδιοκτήτες στηρίζονται στις αποταμιεύσεις για να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες φοροδοτικές απαιτήσεις του κράτους. Ως αποτέλεσμα, η συρρίκνωση των αποταμιεύσεων θα οδηγήσει σε πλήρη αδυναμία ικανοποίησης των φορολογικών υποχρεώσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κρατικά έσοδα» σημειώνει ο Αναστάσιος Βάππας, δικηγόρος και Γραμματέας Ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑ.

Οι νέες επιβαρύνσεις

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο Π.Σκουρλέτη-Γ.Τσιρώνη για «τον έλεγχο και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος» όπως έχει αναφέρει και η ΠΟΜΙΔΑ, προβλέπει νέα έξοδα για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι, εάν επιδιώξουν να μεταβιβάσουν ή να εκμισθώσουν το ακίνητό τους, θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για:

– Την απόκτηση βεβαίωσης ΟΤΑ περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (άρθρο 89 του σχεδίου νόμου). Τη βεβαίωση αυτή που είχε καταργηθεί με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας κατά τη σύνταξη των συμβολαίων, επαναφέρει πανηγυρικά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μάλιστα, ενδεχόμενη παράλειψη του συμβολαιογράφου ή της υπηρεσίας του Δήμου δεν οδηγεί, απλώς, στην ακύρωση της πράξης αγοραπωλησίας, αλλά καθιστά τους ιδιοκτήτες αντιμέτωπους με την υποχρέωση για αποπληρωμή τελών 20ετίας (μετά και την επιμήκυνση της παραγραφής οφειλών προς ΟΤΑ από τα 5 χρόνια στα 20). Σε αυτή την περίπτωση, το κόστος υπερβαίνει το ενδεχόμενο τίμημα πώλησης.

– Την έκδοση βεβαίωσης μηχανικού για την μη ύπαρξη αυθαιρέτων κατασκευών που επεκτείνεται στις συμβολαιογραφικές πράξεις κληρονομιάς ή κληροδοσίας, στις μεταγραφές κατακυρωτικών εκθέσεων πλειστηριασμών και δικαστικών αποφάσεων επιδίκασης ακινήτου (άρθρο 64). Έτσι, για να γίνει κάποιος κληρονόμος, θα πρέπει να προσκομίσει στο συμβολαιογράφο πιστοποιητικό μηχανικού ότι ο θανών δεν είχε πραγματοποιήσει αυθαιρεσίες ακόμη και όταν αυτές είναι ανύπαρκτες. Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ προειδοποιεί για τον κίνδυνο να υπάρξει μαζικό κύμα μη αποδοχής πράξεων κληρονομιάς με απώτερη συνέπεια την αύξηση των εγκαταλελειμένων ακινήτων, με άμεση επίπτωση στα έσοδα από φόρο κληρονομιάς.

– Την έκδοση βεβαίωσης μηχανικού για την μη ύπαρξη αυθαιρέτων κατασκευών (άρθρο 64) για κάθε μίσθωση γραφείων, καταστημάτων και των υπόλοιπων ειδών επαγγελματικών ακινήτων, επειδή απαιτείται σε κάθε αίτηση αδειοδότησης λειτουργίας. Ο ιδιοκτήτης τους, δηλαδή, θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό πολεοδομικής νομιμότητας από μηχανικό, δίμηνης ισχύος, ακόμη και αν δεν υπάρχουν αυθαίρετα, προκειμένου να αδειοδοτηθεί το ακίνητο αυτό. Ως εκ τούτου, εάν ένας ιδιοκτήτης έχει την τύχη να εξασφαλίσει μισθωτή για το απρόσοδο επαγγελματικό ακίνητό του θα πρέπει, πρώτα, να πληρώσει αμοιβή :

* ενεργειακού επιθεωρητή για το πιστοποιητικό «ενεργειακής απόδοσης»

* πολιτικού μηχανικού για τη βεβαίωση «πολεοδομικής νομιμότητας», πλέον του κόστους νομιμοποίησης τυχόν υφισταμένων αυθαιρέτων κτισμάτων.

* ηλεκτρολόγου για το πιστοποιητικό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.

*μεσίτη αστικών συμβάσεων, εφόσον έχει μεσολαβήσει στην πράξη

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, αθροιστικά το κόστος των παραπάνω εκτιμάται ότι υπερβαίνει ακόμη και το προσδοκώμενο ετήσιο μίσθωμα. Έτσι, εάν δεν «παγώσουν» οι μισθώσεις, το «μαύρο χρήμα» θα εκτοξευτεί.

-τη διενέργεια περιοδικών ελέγχων της ταυτότητας κτηρίων. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προχωρούν, ανά πενταετία, σε υποχρεωτικό επανέλεγχο όλων των κτηρίων και των κατοικιών ανά επταετία, «καθιστώντας τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας κυριολεκτικά «φόρου υποτελείς» στους ιδιώτες μηχανικούς» σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ. Υπολογίζεται ότι η ελάχιστη αμοιβή μηχανικού για την έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας για ένα διαμέρισμα είναι 200 ευρώ.

πηγή:b2green.gr

Του Δημήτρη Δελεβέγκου – dimitris.delevegos@capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *