Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης, παραχώρησε χθες συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό του Alpha 98,9 απαντώντας μεταξύ άλλων σε ερωτήσεις που αφορούσαν μεταξύ άλλων την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων αλλά και τα νέα έργα αιχμής που μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης σε όλη τη χώρα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα των δημοσίων έργων και τι διαφορετικό κάνει αυτή η κυβέρνηση από αυτό που έκαναν οι προηγούμενοι, ο υπουργός ανέφερε «Καταρχάς προχωρήσαμε σε διαπραγμάτευση για τους αυτοκινητόδρομους, τα αποτελέσματα είναι γνωστά όσον αφορά και τα προβλήματα που έχει η κοινωνία και οι πολίτες με τη διέλευση στους αυτοκινητόδρομους και για το τι θα γίνει στη συνέχεια και για τις αποζημιώσεις που δόθηκαν ή και το τι θα δινόντουσαν με προηγούμενες συμφωνίες που έχουν αναληφθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Πάμε σε μία λογική για το πως θα γίνουν τα δημόσια έργα και όταν λέω το πως θα γίνουν,  εννοώ και ποιοι θα τα εκτελούν και πόσο διαφανές θα είναι αυτό, και πόσο θα κοστίζουν και πως θα είναι όλη η διαδικασία ανάθεσης των δημοσίων έργων. Έχει δοθεί το ένα νομοσχέδιο εδώ και μήνες στη δημοσιότητα και την επόμενη εβδομάδα λογικά θα έχουμε και το άλλο, μαζί με το συνάδελφο τον κ. Σταθάκη που περιλαμβάνει γενικότερα τις δημόσιες συμβάσεις αλλά και τα δημόσια έργα. Επομένως μπαίνουμε σε μία τελείως διαφορετική λογική, η οποία δεν θα προωθεί ως θεσμικό πλαίσιο και ως προγραμματισμό, μία μεγάλη συσσώρευση έργων σε λίγες εταιρίες. Αλλά, το να έχουμε μικρομεσαία έργα σε όλη την Ελλάδα, για να μπορέσουν και οι μικρομεσαίοι,  οι μικρομεσαίες εταιρίες και μικρότεροι επιχειρηματίες και επαγγελματίες να πάρουν ανάσα, να μπορούν να ζήσουν και βεβαίως έχουμε έναν προγραμματισμό που μπορεί να στηρίξει και τις μεγάλες εταιρίες. Αλλά αυτός, δεν θα είναι ένας προγραμματισμός εδώ. Θα είναι ένας προγραμματισμός εξωστρέφειας, για το πως το τεχνικό δυναμικό της χώρας θα μπορέσει να βγει από την κρίση».

Τέλος για τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη και για αυτούς που πρόκειται να γίνουν το προσεχές διάστημα είπε χαρακτηριστικά«Ήδη έχουν βγει οι διαγωνισμοί και τρέχουν για το Καστέλι στην Κρήτη που είναι μεγάλο έργο, ήδη έχει ξεκινήσει οι αυτοκινητόδρομοι και το μετρό της Θεσσαλονίκης που ήταν κολλημένο για πάρα πολλά χρόνια, ο διαγωνισμός για το Θριάσιο πεδίο. Παράλληλα,  προγραμματίζουμε μέσα στο πρώτο 5μηνο αυτής της χρονιάς να δημοπρατηθεί το πρώτο μέρος του μετρό της Αθήνας, η γραμμή  4 που είναι 1,5 δις. ευρώ, να προχωρήσουμε τις επεκτάσεις του προαστιακού προς Λαύριο και προς Ραφήνα, να βγει το δεύτερο εμπορευματικό κέντρο της χώρας στη Θεσσαλονίκη και στην Αλεξανδρούπολη το τρίτο, και να τρέξουμε τα έργα του σιδηροδρόμου, καθώς οφείλουμε να έχουμε ένα σχέδιο για τις μεταφορές, για τις συνδυασμένες μεταφορές της χώρας, να δείξουμε ότι πάμε το βάρος στα μέσα σταθερής τροχιάς και όχι μόνο στους αυτοκινητόδρομους που ήταν μέχρι τώρα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *