Σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση των απορριμμάτων τόσο από τους δήμους όσο και από τα νοικοκυριά σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία φέρνει ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Το αναθεωρημένο σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων τρία νέα εργοστάσια επεξεργασίας σκουπιδιών, από ένα στο δυτικό και ανατολικό τομέα Θεσσαλονίκης και ένα στο νομό Σερρών, τη χωριστή συλλογή και επεξεργασία τεσσάρων ανακυκλούμενων υλικών και τη δημιουργία πράσινων σημείων στους δήμους που έχουν ήδη εκπονήσει τοπικά σχέδια, εναρμονιζόμενα με το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Το πράσινο φως για την υλοποίηση του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ αναμένεται να δώσει το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας στη συνεδρίαση της Πέμπτης, εγκρίνοντας τη μελέτη που ανέθεσε ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ). Ο σχεδιασμός παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα στο συμβούλιο στο πλαίσιο διαβούλευσης στην αρμόδια επιτροπή. Επόμενο βήμα είναι να αποσταλεί η μελέτη του ΠΕΣΔΑ στο υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να εκδοθεί ΦΕΚ και να αποτελέσει νόμο του κράτους.

Στόχος της διοίκησης του ΦΟΔΣΑ είναι να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι διαδικασίες, ώστε ο φορέας να εντάξει τα έργα στο νέο ΕΣΠΑ, διεκδικώντας μέρος των 400 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την κατασκευή τους. «Προτεραιότητά μας είναι να εντάξουμε τις τρεις μεγάλες μονάδες Θεσσαλονίκης και Σερρών στο ΕΣΠΑ, το οποίο όμως δεν θα καλύψει συνολικά τη χρηματοδότησή τους, οπότε στη συνέχεια πρέπει να αναζητήσουμε νέες πηγές χρηματοδότησης, να τρέξουμε οργανωμένα την ανακύκλωση μέσα από τέσσερα ρεύματα (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό) και να προχωρήσουμε στην επέκταση των κατά τόπους ΧΥΤΑ στην Κεντρική Μακεδονία, ένας εκ των οποίων είναι η Μαυροράχη», δήλωσε στη «Μ» ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης.

Την έγκριση της μελέτης στο περιφερειακό συμβούλιο θα εισηγηθεί ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κώστας Γιουτίκας, ο οποίος θα επισημάνει την αναγκαιότητα των έργων του νέου περιφερειακού σχεδιασμού σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, η κατασκευή των οποίων πρέπει να ολοκληρωθεί έως το 2020 με βάση το στόχο που έχει θέσει η Ε.Ε.

Τα έργα σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Μέσω των νέων υποδομών ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων τόσο ο αρμόδιος φορέας (ΦΟΔΣΑ) όσο και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επιδιώκουν μέχρι και το 2020 (το αργότερο έως το 2023) να πετύχουν θεαματικά αποτελέσματα στον τομέα της ανακύκλωσης, ώστε να συμπιεστεί ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ. Για αυτό το λόγο εξάλλου το αναθεωρημένο σχέδιο προβλέπει μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ), όπου θα καταλήγουν σύμμεικτα σκουπίδια, αφού προηγηθεί η διαλογή τους μέσα από τα τέσσερα ρεύματα, αλλά και μονάδες εκτροπής βιοαποικοδομήσιμων και ανακύκλωσης -βιοαπόβλητα- (ΜΕΒΑ), όπου θα καταλήγουν τα απόβλητα από τη διαλογή και θα προορίζονται για κομποστοποίηση.

Τα πρώτα τρία μεγάλα εργοστάσια -δύο στη Θεσσαλονίκη και ένα στις Σέρρες- θα διαχειρίζονται τα υπολειπόμενα σύμμεικτα αστικά στερεά απορρίμματα και τα υπολείμματα των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) και των ΜΕΒΑ.

Η μονάδα των Σερρών προβλέπεται να είναι δυναμικότητας 46.400 τόνων ετησίως και θα επεξεργάζεται τα σύμμεικτα απορρίμματα του νομού Σερρών και του δήμου Κιλκίς, τα υπολείμματα του ΚΔΑΥ και των ΜΕΒΑ Σερρών, όπως και το 10% των ΜΕΒΑ Κιλκίς.

Η μονάδα ανατολικού τομέα Θεσσαλονίκης προβλέπεται να είναι δυναμικότητας 129.300 τόνων ετησίως και θα επεξεργάζεται το 36% των παραγόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων του νομού -τα σκουπίδια των δήμων Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού, Θέρμης και το 40% του δήμου Θεσσαλονίκης. Επίσης θα διαχειρίζεται τα σύμμεικτα απορρίμματα του νομού Χαλκιδικής, τα υπολείμματα των ΚΔΑΥ Χαλκιδικής και ανατολικής Θεσσαλονίκης κατά 10%, τα υπολείμματα των ΜΕΒΑ του νομού Χαλκιδικής και της ανατολικής Θεσσαλονίκης σε ποσοστό 10%.

Η μονάδα δυτικού τομέα προβλέπεται να είναι δυναμικότητας 261.600 τόνων ετησίως και θα επεξεργάζεται το 64% των παραγόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων του νομού Θεσσαλονίκης -τα σκουπίδια των δήμων Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού-Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνας και το 60% του δήμου Θεσσαλονίκης. Επίσης θα επεξεργάζεται τα σύμμεικτα απορρίμματα των δήμων Παιονίας, Αλεξάνδρειας και Νάουσας, των νομών Πιερίας και Πέλλας, τα υπολείμματα των ΚΔΑΥ Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας και δυτικής Θεσσαλονίκης κατά 15% και τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων των νομών Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας και δυτικής Θεσσαλονίκης κατά 10%. Επιπλέον προβλέπεται να δέχεται και τα υπολείμματα των σύμμεικτων του δήμου Βέροιας (11.229 τόνοι), που εναλλακτικά δύνανται, εφόσον αποδειχθεί με τεχνικοοικονομικούς όρους, να οδηγούνται στη ΜΕΑ Κοζάνης, με αντίστοιχη πρόβλεψη διάθεσης του υπολείμματος στο ΧΥΤΑ Κοζάνης.

Με βάση τον περιφερειακό σχεδιασμό οι μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων θα λειτουργήσουν από τον Ιούλιο του 2020 με εξαίρεση τη μονάδα των Σερρών, η οποία προβλέπεται να λειτουργήσει από το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Στις 31 Δεκεμβρίου παραδίδεται ο ΣΜΑ Ευκαρπίας

Στις 31 Δεκεμβρίου αναμένεται να παραδοθεί στο πλαίσιο πιλοτικής λειτουργίας ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Ευκαρπίας με βάση και τη συμβατική υποχρέωση του εργολάβου. Όπως δήλωσε μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μ. Γεράνης, σε εξέλιξη βρίσκονται και τα έργα στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης. «Ολοκληρώνεται η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής, χωρητικότητας 25.000 κ.μ., καθώς και των κυττάρων 3 και 4 του ΧΥΤΑ Μαυροράχης», σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι με την ολοκλήρωση των υποδομών του ΠΕΣΔΑ ο χώρος θα μετατραπεί σταδιακά σε ΧΥΤΥ, αυξάνοντας έτσι και το χρόνο ζωής του έργου.

πηγή:http://www.b2green.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *