Με νομοθετική ρύθμιση, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί ως τις αρχές Μαρτίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος έρχεται να αποκαταστήσει ένα λάθος της διοίκησης στις αποφάσεις κήρυξης αναδασωτέων εκτάσεων.
Πρόκειται για εκτάσεις με καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε περιοχές που είχαν δοκιμαστεί από τις μεγάλες πυρκαγιές και είχαν περιληφθεί στις αποφάσεις κήρυξης αναδασωτέας έκτασης σε καμένες περιοχές.
Υπήρχε από τότε πρόβλεψη για την υποβολή ενστάσεων από τους θιγόμενους, αλλά η δυνατότητα αυτή δεν είχε ενεργοποιηθεί και το πρόβλημα ήρθε στην επιφάνεια με αφορμή την ανάρτηση των πρώτων δασικών χαρτών.
Η απόδοσή τους στους δικαιούχους θα γίνει με βάση τις αεροφωτογραφίες προηγούμενων ετών και με ευθύνη των Δασικών Υπηρεσιών, χωρίς την καταβολή τέλους από τους ιδιοκτήτες τους.
Οι εντασσόμενοι στο μέτρο αυτό δεν έχουν επίσης υποχρέωση να υποβάλουν ενστάσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας για τους δασικούς χάρτες.
Εκχερσωμένα
Το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει επίσης μέτρα για τη διευκόλυνση των πολιτών που κατέχουν εκχερσωμένες εκτάσεις για γεωργικές ή κτηνοτροφικές χρήσεις.
Αυτά θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, άτοκες δόσεις και πιθανόν μείωση των ποσών που πρέπει να καταβάλουν όσοι τις χρησιμοποιούν για να αποκτήσουν πλήρη κυριότητα στο καταπατημένο ακίνητο.
Η συγκεκριμένη διάταξη θα αφορά δύο κατηγορίες: αυτούς που κατέχουν εκχερσωμένη έκταση πριν από το 1975, οπότε ψηφίστηκε το Σύνταγμα, και όσους έχουν καταλάβει δασικές εκτάσεις πριν από το 2007, χρονιά που έγινε η τελευταία αεροφωτογράφηση για το σύνολο της χώρας.
Με βάση τις διατάξεις των νόμων 998/1979, 4280/2014 και 4315/2014 έχουν δικαίωμα να τις εξαγοράσουν εφόσον συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις, που είναι περισσότερες για τις εκχερσώσεις που έγιναν την περίοδο 1975-2007.
Σε κάθε περίπτωση, οι παρανομίες αφορούν μόνον δασικές εκτάσεις και όχι δάση. Το αρχικό ποσό της εξαγοράς ορίζεται με υπουργική απόφαση του 2014, αλλά προβλέπει μειώσεις 70-50% ανάλογα με την αρχική κατάσταση της έκτασης (χορτολιβαδική, δασική κ.λπ.).
Οσοι εντάσσονται σ’ αυτές τις κατηγορίες δεν έχουν λόγους να υποβάλουν ενστάσεις στο πλαίσιο της ανάρτησης των δασικών χαρτών, εκτός και αν μπορούν να αποδείξουν ότι έχει γίνει λάθος στον αρχικό χαρακτηρισμό της έκτασης.
Είναι όμως υποχρεωμένοι να κινήσουν τη διαδικασία καταβολής του προβλεπόμενου αντιτίμου εξαγοράς, γιατί σε αντίθετη περίπτωση τα Δασαρχεία θα κινήσουν διαδικασία αποβολής τους από το ακίνητο.
Εξαγορές
Οι νόμοι του 2014 προβλέπουν και εξαγορά εκτάσεων που εκχερσώθηκαν μετά το 2007, με την καταβολή του ενός τρίτου της αντικειμενικής τους αξίας.
Αρμόδιοι του υπουργείου Περιβάλλοντος διευκρίνισαν στην «Εφ.Συν.» ότι έως τώρα έχουν υποβληθεί ελάχιστες ενστάσεις, αλλά δεν θα δοθεί παράταση της προθεσμίας, που καθορίζεται για κάθε περιοχή με τις ανακοινώσεις που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr και στα ειδικά γραφεία που λειτουργούν στις αποκεντρωμένες διοικήσεις.
Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» για το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι οι «οικιστικές πυκνώσεις», που θεσμοθετήθηκαν με τους νόμους 3889/2010 και κυρίως με τον 4389/2016.
Με βάση τις διατάξεις τους, οι δήμοι έχουν υποχρέωση να υποβάλουν τα όρια του σχεδίου πόλης, καθώς και τα περιγράμματα διαμορφωμένων οικισμών αυθαιρέτων που έχουν «ξεφυτρώσει» σε εκτάσεις που χαρακτηρίζονται δασικές στις αεροφωτογραφίες του 1945 και γι’ αυτό δεν μπορούν να πολεοδομηθούν.
Οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν έχουν καταθέσει τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, γι’ αυτό με εγκύκλιο που εκδόθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου μπορούν να τα υποβάλουν και οι Δασικές Υπηρεσίες.
Στόχος του υπουργείου είναι να αποτυπώσει την υπάρχουσα κατάσταση και, όπου δεν είναι αναστρέψιμη, να νομοθετήσει μέτρα για τη συλλογική αποκατάσταση της βλάβης προς το περιβάλλον.
Η επίμαχη διάταξη του νόμου του 2016 βρίσκει αντίθετη την Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ).
Σε χθεσινή ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι το μέλλον της θα κριθεί σύντομα από το ΣτΕ και εξαπολύει επίθεση στον σημερινό αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που τη θεσμοθέτησε ως αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος.
«Υπονομεύει το έργο», επισημαίνει η ΠΕΔΔΥ, αλλά προσθέτει ότι, παρά τις ελλείψεις και τα λάθη, τα μέλη της δίνουν μάχη και στηρίζουν τη διαδικασία εκπόνησης δασικών χαρτών, που αποτελεί αίτημα πολυετών αγώνων και συνταγματική υποχρέωση.
Πληροφορίες: www.efsyn.gr -Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα – https://dasarxeio.com