Σαρωτικές αλλαγές για τη δόμηση και τα αυθαίρετα φέρεται να «περιέχει» νέα ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία αναμένεται ότι θα κατατεθεί προς διαβούλευση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης δεν είναι άλλος από το να μπουν χρήματα στα δημόσια ταμεία, μέσω ευνοϊκότερων ρυθμίσεων για τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» στις νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται αλλαγές στον τρόπο δήλωσης των εξ αδιαιρέτου αυθαίρετων κατοικιών, μικρότερα πρόστιμα με αύξηση των δόσεων με στόχο την οικειοθελή δήλωση αλλά και την αποπληρωμή των οφειλών, δημιουργία ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, υποστηρίζει ότι στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί τα περισσότερα αιτήματα των τοπικών φορέων, μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις.

Το νομοσχέδιο έχει τρία βασικά σκέλη: ρυθμίσεις για τις διαδικασίες αδειοδότησης ενός νέου ακινήτου, αλλαγές στα ρυμοτομικά και πολεοδομικά σχέδια πόλεων και αλλαγές στους ήδη υπάρχοντες χωροταξικούς και περιβαλλοντικούς νόμους για το τι ισχύει στα αυθαίρετα μέχρι τώρα.

Νέες ρυθμίσεις – Πρόστιμα

Το υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι τα πρόστιμα θα οριστούν και με κοινωνικό πρόσημο, ώστε να είναι αρκετά χαμηλά για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ενώ η αξία του παράβολου που οφείλει να καταθέσει όποιος θέλει να νομιμοποιήσει αυθαίρετο οίκημα ξεκινά από τα 500 και φθάνει έως και τα 2.000 ευρώ.

Παράλληλα θα υπάρξει αύξηση των δόσεων, με στόχο τη διευκόλυνση των οφειλετών, οι οποίες αυτή τη στιγμή φθάνουν στις 60. Μάλιστα μείωση προστίμου θα δικαιούνται και όσοι ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει το αυθαίρετο ακίνητό τους ως το μόνο στην κατοχή τους ακίνητο βάσει της δήλωσης του Ε9, με το υπουργείο να εξετάζει όμως σε αυτή την περίπτωση ένα πλαφόν στα τετραγωνικά μέτρα αυτού του οικήματος, ώστε να μη συμπεριληφθούν μεγαλοϊδιοκτήτες σε αυτή την κατηγορία.

Για τα αυθαίρετα που θα νομιμοποιούνται θα είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος της στατικής επάρκειας, ενώ νομιμοποιήσεις με τον υφιστάμενο νόμο γίνονται έως τις 8 Οκτωβρίου. Για τα αυθαίρετα που θα νομιμοποιούνται θα είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος της στατικής επάρκειας.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις πρέπει να γίνουν μέσα σε δύο χρόνια από την ισχύ του νέου νόμου, ενώ τα μειωμένα πρόστιμα δεν θα ισχύσουν για όσους δεν δηλώσουν οικειοθελώς το αυθαίρετο κτίσμα που έχουν στην κατοχή τους.

Διατηρείται, πάντως, σε ισχύ η κόκκινη γραμμή της καταληκτικής ημερομηνίας 28 Ιουλίου 2011. Κανένα αυθαίρετο που ανεγέρθηκε μετά από αυτή την ημερομηνία και έπειτα δεν μπορεί να ενταχθεί στο νόμο.

«Τα κοινωνικά κριτήρια πρέπει να τα επανεξετάσουμε και να τα εμπλουτίσουμε. Ο νόμος αλλάζει και προσπαθούμε ακριβώς να πετύχουμε να αγκαλιάσουμε τους πολίτες και να έρθουν να δηλώσουν […] Και να διαχωρίσουμε αυτούς που έρχονται οικειοθελώς από αυτόν που δεν έρχεται», σημείωσε και πρόσθεσε -διευκρινίζοντας ότι τα ποσά είναι υποθετικά, αφού δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις- ότι στον καινούργιο νόμο, αυτός που θα έρθει οικειοθελώς να δηλώσει και θα έχει ένα πρόστιμο 10.000 ευρώ, για παράδειγμα, υποθετικά θα του το μειώσουμε στις 3.000-4.000, ενώ αυτόν που δεν θα έρθει, θα τον πάμε 15.000″, υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιρώνης.

πηγή:http://www.b2green.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *