Μεγαλύτερους φόρους σε μεσαία και υψηλά εισοδήματα φέρνουν οι αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες από «Το Βήμα» η νέα κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους θα περιλαμβάνει τρεις ή τέσσερις σημαντικές αλλαγές.

Όπως αναφέρει το Βήμα, η πρώτη είναι ότι μειώνεται το όριο του δεύτερου κλιμάκιο από τις 25.000 ευρώ στις 22.000 ευρώ και η δεύτερη ότι το μεσαίο κλιμάκιο που σήμερα είναι από 25.000 ευρώ έως 42.000 ευρώ σπάσει στα δύο και πλέον θα υπάρχει ένα κλιμάκιο εισοδήματος από 22.000-32.000 ευρώ με φορολογικό συντελεστή 32% και ένα άλλο κλιμάκιο εισοδήματος από 32,001-42.000 ευρώ με συντελεστή που έχει προταθεί να διαμορφωθεί στο 37% (από 32% σήμερα).

Η τρίτη σημαντική αλλαγή είναι ότι προτείνεται για εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής να διαμορφωθεί στο 50% ή και στο 55%, ενώ υπάρχει και μια ακραία σκέψη, η οποία μένει να δούμε αν θα υλοποιηθεί, εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ να φορολογούνται με συντελεστή 60%.

Σχετικά με τα ενοίκια το επικρατέστερο σενάριο θέλει για ετήσιο εισόδημα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ φορολόγηση με συντελεστή 15% αντί 11% σήμερα, ενώ όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 12.001-40.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με συντελεστή 35% (αντί για 33% σήμερα). Για ετήσιο εισόδημα από 40.001 και άνω υπάρχει σκέψη να επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 40% ή 45%.

Την ίδια ώρα μείωση των φορολογικών συντελεστών ως κίνητρο τόσο για την αύξηση των επενδύσεων όσο και για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής ζητά η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων με βάση τις επικαιροποιημένες προτάσεις που κατήρτισε το Κέντρο Μελετών και Έρευνας Κε.ΜΕ ΕΒΕΑ για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος απέστειλε στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και στους αναπληρωτές υπουργούς Τρύφωνα Αλεξιάδη και Γιώργο Χουλιαράκη την επικαιροποιημένη πρόταση. Κεντρικά σημεία της είναι η μείωση του βασικού εταιρικού φόρου στο 15% και ο περιορισμός του συντελεστή της φορολογίας των επιχειρήσεων ως προς τον τζίρο τους σε επίπεδο που να μην υπερβαίνει το 40%, καθώς και η μείωση κατά 50% των υφιστάμενων ποσοστών προκαταβολής φόρου. Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την άρση όλων εκείνων των εμποδίων για το επιχειρείν, καθώς η Ελλάδα «πρωταγωνιστεί» αρνητικά σε ότι αφορά την εχθρικότητα του μακροοικονομικού και θεσμικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ επισημαίνει ότι η μείωση του φορολογικού συντελεστή και γενικότερα οι φορολογικές διευκολύνσεις προς τις επιχειρήσεις δεν προτείνονται ως μέτρα μείωσης της συνεισφοράς του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά για ακριβώς τον αντίθετο λόγο: Επειδή θα συνέβαλλαν στην αύξηση των φορολογικών εσόδων από την άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας και την αποκατάσταση της κερδοφορίας – σε αντίθεση με την σημερινή κατάσταση όπου εκατοντάδες επιχειρήσεις κάθε μήνα βάζουν λουκέτο η μία μετά την άλλη – διαμορφώνοντας συνθήκες επιστροφής στη ανάπτυξη. Δυνατές επιχειρήσεις σημαίνει δυνατή οικονομία και θέσεις εργασίας.

 

Πηγή:buildnet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *