Σε ερώτηση προς τους υπουργούς ΥΠΕΝ και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με θέμα «την αδικαιολόγητη ολιγωρία στην έκδοση ΚΥΑ για την πραγματοποίηση της Ηλεκτρονικής Πολεοδομίας» προχώρησε ο Αριστείδης Φωκάς βουλευτής Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων.

‘Οπως αναφέρεται στην ερώτηση «ήδη από τον Ιανουάριο του 2015 είχε συνταχθεί η σχετική ΚΥΑ που προέβλεπε την κατάργηση της υποχρέωσης έντυπης υποβολής αιτήσεων και φακέλου για την έκδοση και αναθεώρηση αδειών δόμησης και αντικατάστασής τους από ένα αποτελεσματικό πληροφοριακό σύστημα. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, από τις 24 Φεβρουαρίου 2015, πολίτες, μηχανικοί και υπάλληλοι των αρμοδίων υπηρεσιών θα πραγματοποιούσαν ηλεκτρονικά τη διαδικασία υποβολής, έγκρισης και αρχιοθέτησης των αιτήσεων για την έκδοση αδειών δόμησης.

Ωστόσο, εδώ και 13 μήνες δεν έχει προχωρήσει η υπογραφή της ανωτέρω απόφασης από τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρόλο που το σύστημα  έκδοσης των ηλεκτρονικών αδειών είναι έτοιμο, το υλοποίησε το ΤΕΕ αξιοποιώντας πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας, με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

Σημειώτεον, ότι εφόσον τεθεί σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής δικαιολογητικών και έκδοσης αδιειών δεν θα υπάρχει καμία συνδιαλλαγή με υπαλλήλους των πολεοδομικών γραφείων και οι μηχανικοί θα ελέγχουν τη διαδικασία από το γραφείο τους μέσω του υπολογιστή τους. Η πολεοδομία θα ελέγχει δικτυακά όλα τα στοιχεία, καθώς και τη θέση του ακινήτου στο χάρτη και θα χορηγεί την έγκρισή της ή θα γνωστοποιεί ηλεκτρονικά της παρατηρήσεις της στον υπεύθυνο μηχανικό για τις απαραίτητες διορθώσεις.

Από τα ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Πολεοδομίας θα οδηγήσουν στην μείωση της γραφιοκρατίας, της αντιμετώπισης φαινομένων διαφθοράς και της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών».

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

«-Είναι στις άμεσες προθέσεις σας η υπογραφή ΚΥΑ σχετικά με την εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος της «Ηλεκτρονικής Πολεοδομίας;».

πηγή:buildnet.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *