Μέσω της διαδικασίας μεταφοράς συντελεστή δόμησης επιχειρείται να λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα, που αφορά στα κτίσματα με αυθαιρεσίες άνω του 40% για τα οποία είχε εφαρμοστεί αναστολή κατεδάφισης για τριάντα χρόνια χωρίς όμως να δοθεί οριστική λύση.

Πλέον αφού ενταχθούν στη ρύθμιση μπορούν με την ενεργοποίηση της μεταφοράς συντελεστή δόμησης στον ίδιο ή όμορο δήμο εντός Περιφέρειας μέσω της Τράπεζας Δικαιωμάτων Δόμησης και Κοινόχρηστων Χώρων να αντιστοιχίσουν ίσο με την υπέρβασή τους συντελεστή αγοράζοντάς τον και να εξαιρεθούν οριστικά της κατεδάφισης.

Πρόκειται για την πιο «δύσκολη» κατηγορία αυθαιρέτων από τις συνολικά πέντε που καθορίζει το σχέδιο νόμου. Οσον αφορά στις υπόλοιπες κατηγορίες, οι κατοικίες προ του 1975 μπορούν να νομιμοποιηθούν μόνο με την καταβολή παραβόλου ύψους 500 ευρώ. Οι κατασκευές προ του 1983 νομιμοποιούνται με την καταβολή του παραβόλου και την πληρωμή του αντίστοιχου προστίμου. Για την τακτοποίηση αυθαίρετων μικρών παραβάσεων (πέργκολες, εξώστες, καμινάδες κλπ.) θα αρκεί η πληρωμή παραβόλου ύψους 500 ευρώ.

Για τις κατασκευές με παραβάσεις μικρότερες του 40% σε κάλυψη και του 20% σε ύψος προβλέπεται υπαγωγή στον νόμο και η αναστολή κατεδάφισης για τριάντα χρόνια μετά την καταβολή παραβόλου και προστίμου. Στις υπερβάσεις δεν συνυπολογίζονται τυχόν ημιυπαίθριοι χώροι και τα κτίσματα δύναται να εξαιρεθούν οριστικά από την κατεδάφιση μετά τη συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου.

Ο νόμος δίνει επίσης για πρώτη φορά τη δυνατότητα τακτοποίησης σε εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες ακόμα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου των ιδιοκτητών, ενώ προβλέπει αυστηρές κυρώσεις, πρόστιμα και ποινές φυλάκισης σε συμπράττοντες στη δόμηση κτισμάτων χωρίς οικοδομική άδεια.

Να σημειωθεί ότι όσοι ιδιοκτήτες είχαν ενταχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις δεν είναι υποχρεωμένοι να ενταχθούν και σ΄αυτήν. Ωστόσο δίνεται η δυνατότητα ένταξης σε όσους το επιθυμούν με συμψηφισμό των δόσεων που έχουν ήδη πληρώσει. Επαναλαμβάνονται πάντως οι απαγορεύσεις σύνδεσης αυθαιρέτων που δεν έχουν τακτοποιηθεί με κοινωφελή δίκτυα αλλά και οι μεταβιβάσεις τους.

Υποχρέωση υπαγωγής στον νόμο έχουν για πρώτη φορά και πολεοδομικές αυθαιρεσίες σε δημόσια κτίρια (σχολεία, νοσοκομεία), ενώ δυνατότητα τακτοποίησης έχουν και οι παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας εφόσον πληρούν τις προδιαγραφές. Την ίδια στιγμή τον τελευταίο λόγο και στην περίπτωση λατρευτικών χώρων (ναοί κλπ.) θα έχουν οι Πολεοδομίες.

Επίσης το σχέδιο νόμου προβλέπει την επίσπευση των πολεοδομικών σχεδίων αλλά και την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών δόμησης. Ετσι, πλέον οι αιτήσεις οικοδομικών αδειών θα γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Αμεσα θα δίνεται αριθμός αδείας και θα μπορεί να αρχίσει η κατασκευή, ενώ θα ακολουθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *